بررسی منابع «شهرکاوی» و راهکارهای فناورانه و نوآورانه برای توسعه کسبوکار میدکو
در معدنکاری مرسوم، منابع از کانیها موجود در لایههای زمینشناسی بدست میآید که طی میلیونها سال شکلگرفتهاند. در مقابل در معدنکاری شهری با منابعی مواجه هستیم که در سالهای اخیر به وجود آمده و همسو با زمان، در حال تجمیع و انباشت است.
تفاوت حجم و درصد مواد مختلف در منابع از شهری به شهر دیگر، مشابه تفاوت حجم ذخایر و عیار آن از معدنی به معدن دیگر است. عواملی ازجمله میزان رفاه شهروندان، سبک زندگی، رژیم غذایی، سنت و فرهنگ، عادتهای مصرفگرایی و صنایع موجود در هر شهر در شکلدهی به منابع معدنی شهری اثرگذار بوده و درعینحال قابلتغییر و بهبود است.
الزام بشر به داشتن اقتصاد پاک، سبز و بهطورخاص شهرهای پایدار، موجب ظهور ایدهها و مفاهیم جدیدی مانند اقتصاد چرخهای و معدنکاری شهری یا شهرکاوی شده است که بتواند این الزام را محقق سازد. اقتصاد چرخهای در تضاد با الگوی مصرف سنتی اقتصاد خطی است و هدف آن حفظ حداکثر ارزش محصولات و مواد مورد استفاده در آنها است. در اقتصاد چرخهای مواد مورد استفاده در محصولات، تا حد امکان در اقتصاد باقی میمانند و تولید ضایعات به حداقل میرسد. در شهرکاوی به عنوان اخرین حلقه اقتصاد چرخهای، محصولات دورریز بهعنوان منبع ثانویه به اقتصاد برگردانده میشوند. گرچه از منظر شهرکاوی، پیادهسازی اقتصاد چرخهای باعث کمترشدن منابع برای معدنکاری شهری میشود ولی افزایش منطقی طول عمر خدمات، به صرفه اقتصادی بیشتر منابع و درنتیجه پایداری بیشتر شهرها و زیستبوم انسانی به عنوان هدف اصلی و دستیابی به آرمانهای توسعه پایدار میانجامد.
منابع اصلی معدنکاری شهری:
پسماندهای شهری
- فاضلاب شهری و صنعتی
- زباله های الکتریک و الکترونیک
- ضایعات کشاورزی
- قراضه ماشین
- پسماندهای کشاورزی
- باطلههای معدنی
- سایر